Artikler af

10 spørgsmål om læsning: Camilla Larsen Schmidt

9. januar 2016

Note til billedet: Camillas fortolkning af, hvordan hun ser ud, når hun har læst for meget.

Camilla Larsen Schmidt og Trilogiens Camilla er oftest skræmmende enige om bøger – undtagen når det handler om zombier. Derfor tjekker de tit med hinanden, om en bog er værd at læse. Trilogien har stillet Camilla 10 spørgsmål om læsning.

Camilla Larsen Schmidt arbejder med kommunikation, web og redaktion hos Gyldendal Business. Hun blogger om de bøger hun læser på camlarsch.dk og du kan også finde hende som @camlarsch på diverse sociale medier.

1. Hvilken bog læser du i øjeblikket og hvorfor har du valgt netop den?

Til sidst af Edward St Aubyn, som er femte bog i Patrick Melrose-serien. Jeg læste en seksstjernet anmeldelse af de første tre – og blev nysgerrig. Det er skarp prosa, der er både ubehagelig, morsom og virkelig velskrevet. Forfatteren gæstede Danmark i november og viste sig at være personificeringen af distanceret britisk overklasse med vid og bid. Efter at have oplevet ham måtte jeg se at få læst de sidste to i serien, som lige er udkommet på dansk.

2. Hvad var din første fantastiske læseoplevelse?

Det kan jeg ikke huske. Jeg læste simpelthen så mange bøger som barn, at det hele flyder lidt sammen. Men jeg var i hvert fald opslugt af bl.a. De 5-bøger, klassikerne fra Gyldendals Udødelige, alt om Kong Arthur, kostskoleserier, Det lille hus på prærien-serien, fantasy og tegneserier. Plus det løse. 

3. Hvilken bog er din yndlingsbog og hvorfor?

Meget svært spørgsmål til en læsehest! Favoritbøger findes i stort set alle genrer, til den aktuelle periode og alder, til det aktuelle humør.

Hårdt presset vil jeg måske favorisere en forfatter: Haruki Murakami. Han skriver litteratur, som ikke rigtigt ligner noget andet, og rammer mig hver gang med sin melankoli.

4. Hvilken type bøger læser du helst og hvorfor?

Romaner. Jeg elsker romanformen. Lyrik er krævende, synes jeg. Noveller er også krævende. Desuden læser jeg tegneserier. Fagbøger … opfatter jeg som faglighed og arbejde.

5. Hvilke læseformater bruger du – og hvornår og hvorfor?

Jeg læser i alle formater. Papir og e-bøger. Bibliotek eller køb. Streaming eller ej. Hvor jeg nu kan få fat på bogen, billigst. 😉

Men jeg lytter ikke til lydbøger. Det har jeg ikke temperament til.

6. Hvad betyder det at læse for dig?

ALT, havde jeg nær skrevet. Undskyld, familie!

At læse er en del af mig og har været det, så længe jeg kan huske. Det er sådan, jeg forstår verden. Det er udvidelse af horisont. Det er viden. Det er mit private rum. Det er indgang til fællesskab og forståelse af andre. Det er kunst. Det er provokation. Det er beroligende. Og så er det mit fag og mit arbejde.

7. Kom med en litterær indrømmelse!

Jumbobøger! At læse Jumbobøger er for mig den ultimative ”slå hjernen fra”-aktivitet. I modsætning til mine andre bøger har jeg genlæst mine Jumbobøger uendeligt mange gange. Når jeg skal sove, når jeg skal geare ned … Det kan vel knap kaldes en ”litterær” indrømmelse?

8. Hvilken bog fik dig sidst til at græde?

Jeg tror, jeg for nylig fældede en tåre, mens jeg læste Dronningen af Saba & Kong Salomon af Anne Lise Marstrand-Jørgensen. Jeg er en Tudemarie, så det sker ikke sjældent. Murakamis Norwegian Wood fik mig fx til at storhulke.

cam1

9. Hvad er din bedste læse-gadget?

Jeg knuselsker min Kindle Paperwhite. Sådan en vil jeg anbefale. Den sparer mig for at slæbe på tykke bøger, når jeg pendler og tager på ferie. Med den kan jeg læse i sengen uden at genere min mand alt for meget. Og den skåner mine bogreoler.

10. Hvor får du de bedste anbefalinger til de bøger du læser?

Jeg kan være sikker på, at jeg bør læse en bog, hvis min kollega @benediktemarcus siger god for den. Ligesom en anbefaling fra @milroesen rykker en bog højere op i prioriteringslisterne.

 

badge

Stikord:

Måske vil du også læse

Ingen kommentarer

Skriv en kommmentar